Thuis een etentje geven

Als stel kan het soms een beetje zoeken zijn naar de balans tussen dingen samen doen naast dingen die je graag alleen of met anderen onderneemt. In het begin van je relatie ga je natuurlijk helemaal in elkaar op, maar op een gegeven moment krijg je ook wel weer de behoefte weer dingen alleen of met vrienden te doen. Dan kan de balans weer even de andere kant uitschieten, waardoor je elkaar er soms weer even aan moet herinneren dat jullie niet moeten vergeten samen nog dingen te ondernemen. Zo vinden mijn man en ik het leuk samen te sporten. Ik heb het dan niet over enorme conditietraining, maar bijvoorbeeld samen lange stukken wandelen, fietsen of bijvoorbeeld kanoën. Het onze conditie op peil houden, doen we dan juist weer met vrienden. Mijn man heeft bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool en traint dan altijd met twee vrienden van hem. Ik hou niet zo van de sportschool, maar tennis graag. Waar we elkaar dan wel weer helemaal in kunnen vinden, is etentjes geven voor familie en vrienden. Mijn man kan namelijk erg goed koken en vindt dat ook erg leuk om te doen. Ik wat minder, maar geniet er dan weer erg van om de tafel mooi te dekken. We zijn dan echt een team en wat helemaal mooi is, dat we dat dan kunnen delen met de mensen om ons heen.

Volop uitpakken

Een keer per maand organiseren we een etentje bij ons thuis, waarbij we volop uitpakken. Mijn man zet een menu in elkaar, doet de boodschappen en staat dan ongeveer een heel weekend in de keuken. Hij marineert vlees, bereid de heerlijkste desserts en sauzen voor en is eindeloos bezig met het schillen en snijden van aardappels en groenten. Ik haal ons mooie servies en bestek tevoorschijn dat we hebben gekregen voor ons huwelijk, haal de stofzuiger en een schone doek door het huis en dan begint het leukste: het aankleden van de tafel. Als eerste leg ik een gecoat tafellinnen neer. Dat is ideaal, want als er daarop gemorst wordt, kan je dat heel makkelijk met een vochtig doekje afnemen. Hij kan zelfs in de was, al is dat niet eens nodig. Wel strijk ik hem soms even, om het echt netjes te maken. Het is een kleed met prachtige warme kleuren die de tafel een luxe uitstraling geeft. Daarbij heb ik in dezelfde stof servetten laten maken, wat de warme look helemaal afmaakt. Vervolgens zet ik de glazen en het servies neer en leg het bestek erbij, al naar gelang wat nodig is voor het menu dat mijn man heeft samengesteld. Uiteraard mogen onze mooie kandelaars ook niet ontbreken, want een etentje met kaarslicht geeft toch wel extra sfeer.

Finishing touches

Vlak voordat de gasten komen, zetten ik een paar karaffen water neer op tafel en vul ik een paar kleine vaasjes met bloemen. Ik kies dan altijd bloemsoorten die niet te veel ruiken, zodat ze de smaak van het eten niet in de weg zitten. Als er gasten bij zijn die allergisch zijn, koop ik uiteraard geen bloemen. Tot slot zet ik de naambordjes voor onze gasten bij hun borden, want ik maak altijd een tafelschikking. Na het hoofdgerecht schuiven we dan allemaal twee stoelen op, zodat je tijdens het diner verschillende mensen kan spreken. Als dat alles in orde is, kan het genieten beginnen!

Leave a comment