Spotverlichting

Mijn blog van vorige week ging over het lichtplan dat ik had gemaakt voor mijn woning zoals ik toen al schreef wil jullie vertellen over de keuzes die ik heb gemaakt qua lichtbronnen. Zelf heb ik op veel plekken gekozen voor spotverlichting omdat dit een strakke en mooie uitstraling wat past mij de inrichting van mijn woning. Maar welke spotverlichting heb je allemaal en waar moet je rekening mee houden?

 

Lichtbundel

Waarom spotverlichting zo populaire keuze is, is omdat je er een hele ruimte mee kan belichten maar ook accent kan leggen op bepaalde aspecten in je kamer. Dit maakt dat spotverlichting een perfecte keuze kan zijn voor jou ruimte. De lichtbundel van spotverlichting wordt aan gegeven in graden, hoe groter de lichtbundel hoe verder de het licht zal schijnen. Door gebruik te maken van je plattegrond en de lichtcirkels kan je zien welk oppervlakte belicht moet worden en welke het meest past bij jou interieur. Een voorbeeld is dat als je een kamer algemeen wil verlichten dan kies je voor een spotverlichting met een lichtbundel van 35 graden.

 

Armaturen

Welke armatuur je kiest heeft invloed op de lichtbundel als het spotverlichting is ingewerkt in de muur dan kan de lichtbundel kleiner worden. Dus of je nou kiest voor spotverlichting in gewerkt in de muur of voor opbouw spotverlichting maar verschil. Elke armatuur heeft zijn voor en nadelen dus laat je goed informeren, zo kan je de juiste keuzes maken. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor zwarte opbouwspots boven mijn eettafel. Ik maakte deze keuze niet alleen omdat ik het erg mooi vond maar ook opdat ik het licht nu op verschillende manier kan instellen waar de lichtbundel op schijnt.

 

Afstand

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden als je de afstand bepaald tussen de verschillende armaturen met spotverlichting. De afstand tussen de vloer en het plafon is een van de factoren die bepalend zijn hoe de lichtbron val in de ruimte. Ook de lichtsterkte van de lamp en het aantal graden van de lichtbundel zijn factoren die je niet over het hoofd mag zien. Om een voorbeeld te geven: een 10 graden bundel is voldoende om een oppervlakte van 0,5m2 te belichten. Ook is het doel van verlichting van grote invloed maar als het goed is heb je dat in je lichtplan al in kaart gebracht welke functionele aspecten het licht moet hebben. Ik vond het lichtplan maken erg leuk om te doen het kost wat tijd maar dan heb je ook wat!

Leave a comment