Wereldwijd zijn er ontelbaar veel dieren die op het land of in de zee leven. Veel van deze dieren zijn niet eens bij ons bekend. Momenteel zijn er ruim 1 miljoen dieren die bekend zijn en geregistreerd staan. Maar er wordt door de deskundigen vanuit gegaan dat er meer dan 8 miljoen diersoorten zijn die soms al uit zullen sterven voor ze ontdekt zijn. Wereldwijd zijn de meest voorkomende zoogdieren de koeien, gevolgd door de schapen en varkens. Er zijn ook veel diersoorten die bedreigd worden en op uitsterven staan. Wereldwijd is de gemiddelde populatiegrootte van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen sinds 1970 met 68 procent afgenomen. Dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling te noemen. Afgelopen decennia hebben menselijke activiteiten bossen, waterrijke gebieden en andere ecosystemen op aarde aangetast en vernietigd. Dit gaat ten koste van de leefgebieden van veel dieren.
Huisdieren
In veel gezinnen zijn huisdieren aanwezig. De meest populaire zijn de hond, de kat, de hamster, vis en het konijn. Maar de papegaai is ook in veel huiskamers te bewonderen. De voornaamste reden dat deze dieren gehouden worden is dankzij hun intelligentie waardoor ze mensen imiteren of zelfs zingen. De reden dat ze dit doen is niet omdat ze dit leuk vinden maar omdat ze aandacht willen en zich proberen in de groep te gooien. Maar de eerdere genoemde honden en katten blijven nog steeds het meest populair. Steeds vaker komen er berichten naar buiten dat huisdieren, in veel gevallen honden, ook steeds meer bijdragen aan het welzijn van mensen. De medische wereld maakt steeds meer gebruik van de positieve invloed die dieren op mensen hebben. Hoe een hond weet dat een epilepsiepatiënt op het punt staat een aanval te krijgen of er bij een diabeticus een hypo dreigt, daarvoor zijn pas sinds korte tijd aanknopingspunten. Maar het blijkt dus zeker zo te zijn dat huisdieren hier een positieve invloed op kunnen hebben.
Ongewenste dieren
Naast de dieren waar we allemaal van houden zijn er ook dieren die veel mensen liever niet in bijvoorbeeld hun tuin zien. Engerlingen en de Taxuskever zijn daar voorbeelden van. De taxuskever is een kever die niet vliegt, hij kruipt alleen, maar wel heel goed en als het moet ook heel hoog naar dakterrassen van appartementen. De kever kan heel wat planten in je tuin of balkon kapot vreten. Engerlingen zijn vooral gevreesd voor de schade aan je mooie gazon. Deze larven van de kever kunnen flinke schade aanbrengen. Gelukkig zijn er veel biologische manieren om deze ongenode gasten te bestrijden.