Goedkoper leven en meer sparen

Financiële stabiliteit is natuurlijk ontzettend belangrijk in ons leven. Wanneer je schulden hebt of niet weet of je het einde van de maand zult halen, zorgt dit voor ontzettend veel stress. Het verhogen van je inkomen is een manier om minder geldzorgen te hebben maar vaak is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tegelijkertijd is het ook zo dat bij een hoger inkomen, het uitgaven patroon ook vaak omhooggaat. Dit betekent dat zelfs met een hoger je nog steeds financiële stress kunt ervaren. Belangrijker is om financieel verantwoordelijk te zijn en een levensstijl aan te houden die onder je inkomen ligt. In dit artikel bespreken we tips om goedkoper te leven en meer te sparen, zonder dat het afdoet aan je levensstijl en levenskwaliteit.

Spaar eerst

Kijk eens eerlijk naar je maandelijkse uitgaven en tel alle uitgaven bij elkaar op die niet helemaal noodzakelijk zijn. Dit kun je nu gaan instellen als je maandelijks spaardoel. Een slimme tip is om dit bedrag weg te zetten zodra je inkomen binnen is en er ook niet meer aan te komen. Op deze manier ga je tijdens je maand met een kleiner budget werken en zorg je er van nature voor dat je niet te veel uitgeeft.

Bespaar op je huishouden

Twee hele simpele tips om te besparen op je vaste lasten zoals energiekosten en vuilnisbelasting zijn om je was te draaien in de avond en je afval te scheiden. In de avond betaal je namelijk minder voor energieverbruik dus dan is het een goed moment om wassen te draaien en andere huishoudelijke taken uit te voeren. Ook is het belangrijk om je afval te scheiden. Dit is niet alleen een goed idee voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Elke keer als je de grijze bak buiten zet kost het je namelijk acht euro. Dit wil je dus zo weinig mogelijk doen over het jaar heen. Zorg dus ervoor dat je een papiercontainer en een glas container hebt.

Zet je spaargeld aan het werk

Beleggen is iets voor alleen rijke mensen toch? Niks is minder waar. Het probleem met alleen geld opsparen op je spaarrekening is dat door inflatie je spaargeld uiteindelijk minder waard zult worden. Daarom is het slimmer om te kiezen voor een lange termijn investering. Denk bijvoorbeeld aan index fondsen. Over de hele geschiedenis hebben dergelijke fondsen zoals de S&P500 gemiddeld zo’n 10 procent per jaar groei. Als je nu begint met investeren en elke maand wat inlegt kun je over 40 jaar als miljonair met pensioen.

Leave a comment