Last van stress op het werk? Zo word je weer zen

We hebben er allemaal wel eens last van gehad, stress op het werk. Misschien vanwege die ene deadline die opeens wel heel erg dichtbij kwam terwijl er nog te veel moest gebeuren of vanwege een opdracht die maar niet wilde lukken. Wat de reden ook is, stress beïnvloedt meestal op negatieve manier je werkprestaties en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Hoe zorg jij ervoor dat je de stress zo snel mogelijk weer kwijt raakt? In dit blog een aantal manier die je misschien wel kunnen helpen tijdens dit soort momenten.

Ga koffie halen of maak even een wandelingetje

Soms gaan dingen niet zoals wij dat graag zouden willen. Misschien werkt je computer wel niet mee, sla je even helemaal dicht of blijft die ene collega maar aan je hoofd zeuren. Een snelle oplossing? Ga koffie halen of maak even een wandeling. Even staan als je al een tijdje hebt gezeten doet altijd wonderen en heb je de tijd om even naar buiten te gaan? Doe dit vooral! Frisse lucht zorgt ervoor dat je weer helder kan denken en je voelt je meteen weer een stuk frisser. Met deze nieuwe energie kan je weer zonder stress aan de bak.

Doe iets met je handen

Kan je niet zomaar weg van je werkplek? Zorg er dan voor dat je iets met je handen kunt doen. Als we gestrest zijn hebben we vaak een teveel aan energie in ons lichaam. Die energie moet eruit, hoe dan ook. Een goede manier om deze energie kwijt te raken is bijvoorbeeld met een stressbal. Door in de stressbal te knijpen zal je energie daar naartoe gaan en kan je hoofd weer ontspannen. Geen stressbal in de buurt? Tekenen of de bubbeltjes van bubbeltjesplastic kapot knijpen kan ook erg ontspannend werken. Ik zou het bubbeltjesplastic wel alleen gebruiken als er weinig of geen andere collega’s op kantoor zijn zodat het geluid niet per ongeluk bij hun stress opwekt.

Zet de radio of Spotify aan

Wist je dat muziek rustgevend werkt? Een muziekje op kantoor vinden de meeste mensen wel fijn maar zeker een ontspannend muziekje kan wonderen verrichten tijdens een stressvolle situatie. Luister naar de muziek en laat jezelf er even helemaal in opgaan, al is het maar voor 5 of 10 minuutjes. Wedden dat je, je hierna weer helemaal zen voelt en je weer vol goede moed aan de slag kunt gaan?! Stem uiteraard wel even af met je collega’s of het goed is als je muziek opzet. Oortjes of een koptelefoon is anders ook een uitstekend idee.

Leave a comment