(Financieel) gezonde keuzes maken!

Sparen

Sinds de scheiding zijn de liquide middelen in ons huishouden iets beperkter dan voorheen. Ex-genoot en ik hebben gelukkig nog prima contact en het delen van de kinderen gaat ons goed af, we wonen gelukkig ook vlakbij elkaar. Echter, tijdens een huwelijk, kan je de kosten gewoon verdelen. De een betaalt het huis, de ander de boodschappen en schoolgeld. Of je gooit alles op een grote hoop en koopt daar alles van wat nodig is. Is er nog wat over? Mooi, dat kan de spaarpot in of een lekker avondje dineren betekenen. Maar nu wij er allebei alleen voor staan is het toch wat lastiger om er warmpjes bij te blijven zitten. Ik probeer goed op mijn centjes te letten, maar voor mijn gevoel wordt alles duurder en duurder. Ik  werk onderhand fulltime, dus kan moeilijk nog meer gaan werken, maar na alle verzekeringen, huislasten, verjaardagen en zo nu en dan nog wat leuks doen blijft er behoorlijk weinig over.

Goedkoper

Ik besloot daarom vanaf halverwege vorig jaar eens goed naar mijn uitgaven te kijken. Immers, als je niet meer inkomen kan genereren zal je op de uitgaven moeten besparen. Daar kwamen bij mij opmerkelijke dingen uit naar voren:

  • Neem bijvoorbeeld tvkijken. Je hoeft niet per se een abonnement met kastje en al te nemen, zeker niet als je zo weinig kijkt als ik. Deze downgraden leverde me al aardig wat centjes op.
  • Als jij hetzelfde abonnement hebt op tijdschriften als vriendinnen, zeg er dan één op en geef het aan elkaar door. Je kan dit tijdschrift prima van elkaar lenen, het is zonde na gebruik gewoon weg te keilen.
  • Ik kwam tot de conclusie dat mijn auto eigenlijk alleen maar geld stond te trekken. Ik werk vlakbij dus kan prima op de fiets, en voor verdere contacten gebruik ik deze nauwelijks. Hij stond er puur voor het geval van nood. In overleg met Ex, die toch een straat verderop woont en het iets breder heeft, heb ik deze weggedaan. In geval van nood mag ik zijn auto pakken. In plaats daarvan kocht in een goedkope elektrische fiets. Deze rijdt als een engeltje en brengt mij sneller op mijn lokale bestemmingen dan welke auto of bus ooit zou doen.
  • Ik koop nu groter in en stop het in de vriezer. Het kost eerst even iets meer, maar niets is zo fijn als een goedgevulde vriezer op het moment van duurdere maanden.

Heb jij nog tips om zuiniger te leven? Laat het me weten!

Leave a comment