Duurzaam op pad

De vakantie is weer aangebroken en overal in het land maken mensen zich klaar om op vakantie te gaan. Met al de lange autoritten en vliegritten, de aanschaf van nieuwe zomerkleding en de laatste kampeerspulletjes en de algehele rommel die een vakantie kan veroorzaken, is niet iedereen even milieuvriendelijk bezig. Daarom zijn hier tips om op een milieuvriendelijkere manier te wijde wereld in te trekken.

Voorbereiding

Net zoals met elke trip begint een milieuvriendelijke reis met een goede voorbereiding. Neem bijvoorbeeld eigen eten mee. Tijdens het reizen is het makkelijk om langs een fastfoodketen te gaan. Dit kan relatief goedkoop uitvallen en kan even lekker en anders zijn. Echter is er alweer gebleken hoe slecht de productie van fastfood voor de natuur (en voor de mens) is. Daarnaast zijn er nog meer minpunten, zoals de papieren en doosjes die allerlei chemicaliën bevatten. Zelf eten meenemen is dan beter om te doen, en ook nog gezonder.

Door de route op een rijtje te hebben, is er geen mogelijkheid om fout te rijden, wandelen of fietsen. De reis zal sneller gaan en er zullen minder slechte stoffen uitgestoten worden.

Vervoer

Vervoer is namelijk een belangrijk onderdeel van elke reis. De meest milieuvriendelijke manier van reizen is de oude, vertrouwde benenwagen. Helaas zal iemand hier niet snel erg ver mee komen. Wel worden fietsvakanties steeds populairder, ook een vriendelijke manier van reizen. Met elektrische fietsen kan iemand namelijk best een eindje komen en het is ook nog eens goed om lekker in de natuur te zijn. Het wordt niet aanbevolen om een vliegtuig te nemen. Natuurlijk is dit een snelle en makkelijke manier van reizen, maar het belast de natuur wel zeven tot elf keer zoveel als dezelfde reis per trein. Zeker voor reizen die niet zo ver zijn, ontstaan er grote verschillen.

De natuur

Iedereen die wel eens een stop heeft gemaakt met de auto, ziet wat een afval de mens achter kan laten op de straten. Het is dan ook belangrijk om dit allemaal goed weg te gooien. Is er geen prullenbak in de buurt? Dan is het even mee terug nemen op reis totdat er wel een afvalbak gespot wordt. Dit geldt trouwens ook voor fruitschillen en organisch afval. Bananenschillen en schillen van mandarijnen kunnen bijvoorbeeld tot wel twee jaar blijven liggen. Genoeg vogels en ongedierte omen hier op af. Waar gerecycled kan worden, wordt het advies natuurlijk gegeven om te recyclen.

Kleding

Bij op vakantie gaan hoort nieuwe items voor de kledingkast kopen erbij. Koop hier dan niet de nieuwste fast fashion, maar kies voor milieuvriendelijkere keuzes.

Neem op de vakantie zelf ook genoeg en goede kleding mee. Dingen zoals airco’s of verwarmingen zullen dan minder hard hun werk hoeven te doen.

Leave a comment