Het milieu helpen door het huis te veranderen

Al jaren gaan er verhalen rond over hoe het milieu achteruit gaat. Er is sprake van vervuiling, diersoorten sterven uit en de aarde warmt langzaamaan op. Het grootste deel van deze achteruitgang van het milieu komt door grote bedrijven die niet goed van hun afval afkomen en op minder milieuvriendelijke manieren de producten maken. Toch zijn er enige dingen die de ‘normale’ mens dagelijks kan doen, waardoor het milieu niet sneller achteruit zal gaan. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van kleding op milieuvriendelijkere en ethische plekken, wat vaker de fiets nemen in plaats van de auto en enige dagen in de week gaan voor een maaltijd zonder vlees. Ook het huis kan aangepast worden op mee te gaan in de verduurzaming. Hier lees je er alles over.

Manieren

Er zijn verschillende manieren waarop een huis verduurzaamt kan worden. Eén optie die erg bekend is geworden in de laatste paar jaren, is het hebben van zonnepanelen. Aan het aanschaffen van zonnepanelen zit zeker een hoger prijskaartje, maar het is een goede investering. Een huishouden kan zo €500 euro per jaar terug krijgen en 1600 kilogram CO2 per jaar. Hoeveel panelen er nodig en mogelijk zijn, dat ligt aan het aantal apparaten dat een huishouden heeft en hoeveel stroom er verbruikt wordt. Afhankelijk van het dakoppervlak en de ligging van de panelen, kunnen er een bepaald aantal zonnepanelen geplaatst worden. 

Isolatie is daarnaast belangrijk. Het isoleren van de vloer, ramen en zelfs de spouwmuur kan al snel veel vermogen en CO2 schelen. Het hoeft niet veel te kosten, maar het brengt wel veel op. Een huis verliest relatief weinig warmte en energie via de vloer, maar dit is wel makkelijk aan te brengen en het voelt toch net wat minder koud aan. Een spouwmuur bestaat uit twee evenwijdige delen, die de binnen- en buitenmuur worden genoemd. Rond 20 procent van warmte verliest een huis via deze muur. Daarom wordt het zeker aanbevolen om de muur te isoleren, zodat dit geen probleem meer zal zijn.

Als laatste is er nog de warmtepomp. Dit is een efficiënte manier van het huis opwarmen, omdat de buitenlucht om het huis en het water te verwarmen. Het is goedkoop om dit te doen en een stuk beter voor het milieu dan de cv-ketel die de meeste huizen nog hebben staan.

Voordelen

Waarom precies zou iemand het huis willen verduurzamen? Er zijn verschillende voordelen. Allereerst is het natuurlijk goed voor het milieu. Daarnaast is het goed voor de energierekening. Door het huis te isoleren en te verduurzamen, kan er geld bespaart worden op de rekening. Wanneer het kouder is buiten, hoeft er minder gestookt te worden. De hitte blijft namelijk beter in het huis zitten en er zal minder tocht te voelen zijn. Wanneer het warmer is buiten, blijft juist de warmte beter buiten. Dat is weer fijn voor de bankrekening.

Omdat de temperatuur beter geregeld blijft, en omdat de geluidsoverlast wordt beperkt, wordt het huis aangenamer om in de wonen. Het wooncomfort gaat zeker omhoog. Volgende bewoners zullen hier ook zo over nadenken. Wanneer een huis namelijk goed is geïsoleerd, zal de waarde van het huis stijgen.

Tegen deze voordelen staat natuurlijk wel dat het verduurzamen van een huis geld kocht. En het kan best oplopen qua prijs. Dit is wel een investering, wat binnen een aantal jaren terugverdiend zal worden. Toch moet het betaald worden. Gelukkig kan dit door een extra hypotheek verduurzaming of door kosten verhogen hypotheek. Dit zijn twee manieren waardoor een huishouden nú het geld zal hebben, maar het pas later hoeft terug te betalen. In de toekomst zal het steeds meer een must worden om een zo duurzaam mogelijk huis te hebben. Dan kan er maar beter zo vroeg mogelijk begonnen worden.

Leave a comment