Nimmerdor

Klimaatwoningen en WoZoCo in Grijpskerke

Over dit project

Opdrachtgever(s): Marsaki in samenwerking met Woonburg uit Koudekerke
Soort project: Woonzorgcomplex met 23 huur- en 7 koopappartementen, dorpshuis met theater/gymzaal, een jeugdhonk, een kapper en een zorgsteunpunt.
Locatie: Grijpskerke
Diensten Marsaki: Project-/bouwmanagement en toezicht
Architect: Architecten Alliantie uit Goes
Aannemer: Heijmans Bouw Zeeland uit Grijpskerke
Status project: Opgeleverd
Financiële omvang: € 6.518.700,-

Projectomschrijving

Aan de landelijke dorpsrand van Grijpskerke op Walcheren ontwikkelen Woonburg en Marsaki een stijlvol en multifunctioneel appartementencomplex met de naam 'Nimmerdor'. Het appartementencomplex biedt onderdak aan 23 huur- en 7 koopappartementen, een dorpshuis met een theater/gymzaal, een jeugdhonk, een kapper en een zorgsteunpunt. Opdrachtgevers zijn Woonburg uit Koudekerke en Marsaki en hebben Nimmerdor ontwikkeld volgens de principes van het ‘PassiefBouwen’.

Energiezuinig en klimaatvriendelijk

Nimmerdor heeft een lage energiebehoefte en is klimaatvriendelijk. In het kader van PassiefBouwen zijn een aantal maatregelen toegepast. Zo zorgt de juiste plaatsing van de ramen voor een optimaal gebruik van invallend zonlicht. Het gebouw is luchtdicht gedetailleerd, koudebruggen zijn voorkomen en er zijn extreem hoge isolatiewaarden toegepast. In de minimale energiebehoefte voor woning of unit in het complex wordt voorzien met een lokale lowtechinstallatie en pv-cellen op het dak.

Landelijk voorbeeldproject

Het Agentschap NL heeft het complete nieuwbouwplan NImmerdor (fase 1 en 2) uitgeroepen tot excellent gebied. Nimmerdor is ‘’en van de dertien uit het gehele land geselecteerde nieuwbouwplannen waar energiezuinige bouwmethoden en technieken worden toegepast. Het nieuwbouwplan Nimmerdor is het eerste plan dat is opgeleverd.

Betrokken partijen

Op initiatief van ZMf uit Goes is subsidie van Agentschap NL beschikbaar gekomen voor nieuwbouwplan Nimmerdor. Architecten Alliantie uit Goes en Heijmans Bouw Zeeland uit Grijspkerke hebben respectievelijk het gebouw ontworpen en gebouwd. Als adviseur PassiefBouwen is Trecodome uit Roosendaal betrokken. Dubourgraaf uit Goes is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Wienerberger BV uit Zaltbommel, producent van keramische bouwmaterialen, en Recticel Insulation uit Wevelgem, producent van isolatiematerialen, zijn betrokken leveranciers.

De voordelen

  • Multifunctioneel appartementencomplex
  • Energiezuinig
  • Klimaatvriendelijk
  • Landelijk wonen
  • Gezellig dorp